Okt 30, 2020

Aliancia NIE RAKOVINE upozorňuje: Pacientok s rakovinou prsníku je na Slovensku viac ako 30 000. Potrebujú viac kvalitnej diagnostiky - mamografov, viac mamologických centier, viac odborníkov, viac dostupnej liečby a moderných onkologických liekov, viac osvety, edukácie a sociálnej pomoci, ale aj dostatok informácií o liečbe, ktorú podstupujú a možnosť vybrať si.

  • Výskyt rakoviny prsníka u nás stále rastie. Kým v roku 2011 lekári zaznamenali 2803 nových prípadov rakoviny prsníka1, v roku 2018 už bolo u nás zaznamenaných 2999 novodiagnostikovaných prípadov rakoviny prsníka2, čo je takmer o 200 viac.
  • Na Slovensku žije s rakovinou prsníka 30 000 žien. Odhaduje sa, že ročne zomrie na rakovinu prsníka okolo 900 z nich.3 
  • Žiaľ, stále platí, že približne 30 percent žien s touto diagnózou na Slovensku je diagnostikovaných už v pokročilých štádiách rakoviny prsníka!4 
  • V priemere až 300 žien ročne zomrie úplne zbytočne, pretože pravidelne neabsolvujú skríningové mamografické vyšetrenie, ktoré je schopné odhaliť toto ochorenie včas, keď sa ešte dá liečiť!5
  • Plošný štátom garantovaný skríning môže zachrániť mnoho životov, ak ho ženy využijú a absolvujú skríningovú mamografiu na preverených skríningových mamografických pracoviskách.
  • Zdravotné poisťovne pozývajú ženy vo veku 50-69 rokov na skríningové vyšetrenie mamografom. Ide o veľmi dôležitú aktívnu prevenciu zo strany štátu a zdravotných poisťovní.
  • Povedomie o tomto ochorení je napriek alarmujúcej situácii v našej krajine stále nízke. Nárok na preventívne mamografické vyšetrenie, ktoré je účinnou metódou prevencie rakoviny prsníka, má 1,33 milióna žien, ročne je to 650 000 žien. Na preventívnom mamografickom vyšetrení sa však zúčastňuje menej ako 30 percent žien. Ideálne by to malo byť aspoň 70 percent.

Mamografia je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej možno zachytiť aj včasné štádium tejto rakoviny. Skríningovým mamografickým vyšetrením prsníkov sa kontrolujú ženy, ktoré nepociťujú žiadne priame známky prítomnosti nádorového ochorenia prsníka.

Skríning znamená, že sa ženy určitej vekovej kategórie môžu zúčastniť na tomto masovom vyšetrení bezplatne. Mamografický skríning na kvalitných mamografických prístrojoch, s ďalšou kvalitnou dodatočnou diagnostikou znižuje mieru úmrtnosti na rakovinu prsníka u žien vo veku medzi 50 a 69 rokmi, ktoré sú najviac ohrozenou skupinou, až o jednu tretinu!

Zároveň by každá žena nad 20 rokov raz do mesiaca mala robiť samovyšetrovanie svojich prsníkov. Len vďaka ich dokonalému poznaniu vie zaznamenať nebezpečné zmeny ako sú napríklad hrčky, zhrubnutia, zmeny na koži prsníkov, či výtok z bradavky.

  1. Ondrušová M., et al. Epidemiologické aspekty karcinómu prsníka. 2018
  2. Global cancer observatory (GLOBOCAN)
  3. ESMO príručka pre pacientov s rakovinou prsníka, 2018
  4. ESMO príručka pre pacientov s rakovinou prsníka, 2018
  5. Národný onkologický register, ročenka 2011