Tisícka obedov denne pre najzraniteľnejších

Dec 17, 2020

Keď sa na jar objavila pandémia koronavírusu a náš život sa zrazu, zo dňa na deň, zmenil, ľudia v obave o svoje zdravie minimalizovali osobné kontakty a zostali radšej vo svojich domovoch. V tom čase Slovenský Červený kríž – územný spolok Bratislava-mesto spustil šľachetný projekt. Vďaka nemu, mnohým dobrovoľníkom a, hrdo pridávame, aj spoločnosti Novartis, mohli mnohí ohrození obyvatelia bezplatne dostávať teplé obedy, a to priamo domov.

Spoločnosť Novartis na podporu donášky teplého jedla pre vybrané skupiny seniorov a ťažko zdravotne postihnutých ľudí poskytla grant vo výške 240 000 eur. „Sme veľmi radi, že Slovenský Červený kríž v Bratislave mohol vďaka krásnej myšlienke a podpore Novartisu realizovať počas prvej vlny pandémie projekt Obedy zdarma. Obyvateľom Bratislavy, ktorí patrili k najrizikovejším skupinám, tak bolo od mája do augusta doručených až 60 000 obedov,“ hovorí riaditeľka územného spolku SČK – Bratislava-mesto Pavlína Ferenčič.

Ušľachtilá myšlienka realitou

Čerstvo navarené obedy pripravili podľa epidemiologických požiadaviek, hygienicky zabalili do jednorazového obalu a pomocou mnohých dobrovoľníkov distribuovali obyvateľom, ktorí o túto službu prejavili záujem.

„Hneď od začiatku sme nadviazali vynikajúcu spoluprácu s viacerými mestskými časťami Bratislavy, u ktorých sme pre tento projekt našli veľkú podporu. Predstavitelia všetkých oslovených mestských častí privítali túto myšlienku, a s nadšením sme sa pustili do vzájomnej spolupráce,“ spomína si začiatky realizácie Pavlína Ferenčič.

Obedy pre najzraniteľnejších

Obedy tak putovali občanom v mestských častiach Nové Mesto, Rača, Vajnory, Vrakuňa, Ružinov, Podunajské Biskupice, ale aj v Petržalke či v Starom Meste. Každý deň dobrovoľníci doručili teplé jedlo tisícke ľudí, zasiahnutých pandémiou COVID-19. Toto gesto mnohých z nich potešilo, boli vďační, že si na nich niekto spomenul, projekt mal preto vo verejnosti veľmi pozitívny ohlas.

„Väčšina obedov bola doručovaná priamo pred dvere domácností, čo najmä u najstarších či imobilných ľudí vzbudzovalo vďaku. Skutočne sa všetci úprimne tešili z toho, že si na nich niekto spomenie a doručí im teplý obed až ku dverám, a ešte k tomu zadarmo. Tiež môžeme s potešením konštatovať, že s donášanou stravou boli všetci stravníci mimoriadne spokojní. Náš jedálniček mal veľmi pestré zloženie, s dostatkom čerstvých šalátov a ovocia. Celý náš tím, ktorý sa o prípravu obedov staral, si uchováva príjemné spomienky najmä na milé slová či listy, ktoré nám spokojní stravníci mnohokrát odovzdali,“ dopĺňa P. Ferenčič.

V malom množstve SČK umožnil aj odber obedov formou výdajných okienok. Na výdajné miesto Slovenského Červeného kríža v Ružovej doline si napríklad denne po obed prišlo viac ako 30 ľudí. Niektorí prišli osobne v rámci letnej prechádzky, niektorým zasa obedy vyzdvihli rodinní príslušníci. „V každej mestskej časti bol tento projekt hodnotený ako veľmi úspešný,“ dodáva na záver Pavlína Ferenčič.

"Obyvateľom Bratislavy, ktorí patrili k najrizikovejším skupinám, tak bolo od mája do augusta doručených až 60 000 obedov."