Podporili sme štyri skvelé projekty na zvládnutie pandémie

Podporili sme štyri skvelé projekty na zvládnutie pandémie

Podporili sme štyri skvelé projekty na zvládnutie pandémie

Dec 17, 2020

Pandémia priniesla nielen zdravotné problémy, ale aj tie ekonomické. Mnohé pacientske organizácie z dôvodu prijatých opatrení nemohli realizovať svoje podujatia, preto aj stratili finančné zdroje, také dôležité na ich fungovanie. Preto sa Novartis rozhodol podať pomocnú ruku a poskytnúť im finančné prostriedky na projekty, ktoré budú zamerané na riešenie ich aktuálnych problémov a potrieb. Finančná podpora bola schválená 4 projektom v celkovej hodnote vyše 14 000 €.

Lige proti reumatizmu na Slovensku sme finančne podporili vznik dvoch projektov. Prostredníctvom nášho grantu mohli natočiť sériu piatich videonahrávok so špeciálnou jogovou terapiou pre reumatikov s odborníčkou Silviou Bobockou.

„Reumatici pri každom jednom pohybe prekonávajú samých seba, veľkú dávku nepohodlia a často aj bolesti. Bez pohybu, správneho dýchania a práce so sebou sa však ich stav len zhoršuje. Trpí aj psychika pacienta a pri zanedbaní prvých príznakov depresie sa celkový zdravotný stav pacienta výrazne komplikuje. Preto liga preventívne podporuje prospešné aktivity, keď sa pacient vie dostať do psychickej rovnováhy a ideálne do pohody,“ predstavila projekt predsedníčka Ligy proti reumatizmu SR Janka Dobšovičová Černáková. Videá preto vznikli s cieľom eliminovať depresívne stavy pacientov, navodiť relaxáciu a odbúrať stres, ktorý pramení práve zo záťažovej situácie spojenej s koronapandémiou, a sú voľne dostupné na stránke organizácie www.mojareuma.sk/joga.

Aj ďalší podporený projekt ligy sa zameral na posilnenie psychického zdravia pacientov. Vďaka webináru so psychologičkou sa pacienti dozvedeli, ako nájsť cestu k vnútornej sile a posilniť svoju duševnú imunitu.

Nová webstránka pre pacientov s CML

Novartis podporil aj projekt združenia pacientov s chronickou myelocytovou leukémiou CML Life. Vďaka získanej finančnej podpore budú môcť vytvoriť novú webovú stránku, ktorá okrem informácií o tomto onkologickom ochorení bude obsahovať aj špecializovanú sekciu venovanú najnovším informáciám o COVID-19, tiež moduly slúžiace na edukáciu a pravidelný online prístup pacienta k lekárovi – onkológovi.

„Počas pandémie sa v oveľa väčšej miere začali využívať elektronické služby na vzájomnú komunikáciu, telemedicína, naša webová stránka však bola z technického hľadiska zastaraná. Vďaka novej webovej stránke budeme môcť s našimi členmi komunikovať lepšie,“ uviedol Maroš Havran, predseda OZ CML life.

Pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska bude môcť za získaný príspevok od Novartisu zakúpiť informačnú techniku pre 3 inštruktorov sociálnej rehabilitácie, ktorí priemerne ročne komunikujú so 100 klientmi.

To im umožní prácu s klientmi na diaľku a skvalitniť poskytovanie sociálneho poradenstva približne 300 klientom.

„Sumou 14 000 eur sme podporili 4 výnimočné projekty.“


Source URL: https://www.novartis.com/sk-sk/stories/podporili-sme-styri-skvele-projekty-na-zvladnutie-pandemie

List of links present in page